За мен

Здравейте! Аз съм Валерия Рачева, а това е “The Magic of Eating”,  пространство за родители на деца с проблемно хранене.  “Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.” С този цитат от Пипи Дългото Чорапче моето представяне може да започне и да приключи… Точно това се старая да правя непрекъснато в работата си – да търся причини и да намирам решения.

А иначе съм детски психолог по професия, с над 10 години опит в работата с деца и подрастващи с особености в развитието и поведението. Имам бакалавърска степен по Психология и магистърска степен по Детско-Юношеска и Училищна Психология, и двете към Софийски Университет „Св. Климент Охридски“.

Преминала съм редица допълнителни обучения и семинари. Съосновател съм и на „Шарено детство“, Център за психологическо консултиране и ранно детско развитие. Интересът ми към хранителната терапия започна в следствие на много истории и заявки от страна на родители на деца, които проявяват капризи при хранене. В търсене на правилния подход попаднах на SOS Approach to Feeding и реших да започна да се сертифицирам към тяхната програма. Към момента имам покрито ниво консултант. За мен храненето е много повече от засищане на глада и приемане на определени калории, витамини и минерали. Започнах да се занимавам с хранителна терапия, тъй като смятам, че храненето е процес, който носи много за детското развитие като цяло. Основната ми мисия при работата с деца с хранителна проблематика е да покажа на семействата, че храненето заедно е от огромно значение. То ключът към успеха за създаване на здравословни хранителни навици и една по-здрава и добра връзка с харната.